Onze talenten 

Talenten

Iedereen kent ze wel...persoonlijkheidsvragenlijsten die je vragen keuzes te maken uit lange rijen woorden. Woorden die voor elk mens verschillende associaties en betekenissen kunnen hebben. Ik liet ze links liggen omdat ze vooral "meten wat we al weten...". Maar ook de instrumenten die met andere methodieken de mens willen meten laat ik voortaan links liggen. Hoe behulpzaam ook in het afstemmen van taken in een team, ik geloof er niet meer in. Ze zijn me te ver 'verwetenschappelijkt' om ons nog te helpen binnen onze menselijke maat. Er zit warempel iets wonderbaarlijks in ons dat maakt dat we morgen kunnen dat we gisteren niet wilden. Of andersom. De mens is per definitie niet meetbaar in mijn beleving.  


Wil je het hebben over talenten..dan zal ik je de vraag stellen 'waarom eigenlijk?' Is je eigen criterium 'beleef ik plezier en voldoening aan iets wat ik doe'  niet genoeg? En 'draagt wat ik doe bij aan het groter goed voor iedereen?' 

"Werk gééft energie", zeg je? 

In de 25+ jaar dat ik mensen in werk begeleid, kom ik de volgende problemen veelvuldig tegen:


  1. Ik ben wel leidinggevende, maar loop leeg op al die persoonlijke problemen van mensen.
  2. Geen idee wat mijn volgende stap in mijn loopbaan moet zijn.
  3. Die baas van mij, díe is het probleem.
  4. Doodmoe word ik van samen een probleem oplossen.
  5. Ik heb geen tijd voor het ontwikkelen van visie.
  6. In ons team is altijd onderhuids gedoe.
  7. Hoe krijg ik mijn effectiviteit op een hoger niveau?

De coaching van professionals gaat vaak uit van functieprofielen en competenties, is met andere woorden 'functiegericht'. Meer en meer begrijpen we het belang van beleving, je betrokken voelen bij wat je doet. Kom je voldaan thuis van je werk omdat je het aan kon, omdat je uitgedaagd bent en iets lastigs overwon? Wat IS het voor jou dat je voldaan thuis laat komen? 


Ik kan en wil niet meer werken met mensen in organisaties die niet werkelijk een probleem of vraag ervaren. En daarvoor niet de rust en tijd willen nemen. Die het groter geheel niet in ogenschouw willen nemen, en me vooral vragen hoe zich staande te houden in de ratrace. Nee, ik ga je niet leren snellezen, omdat ik namelijk weet hoe gaaf  het is beleving te voelen bij lezen; dus lees maar traag..Nee, ik ga geen teams helpen samenwerken als dat betekent dat we twee keer een middagje samenkomen om te constateren dat we veel van onszelf moeten opgeven. Nee, ik leer je niet je staande te houden in een werkklimaat van mannetjesputters met vooral financiele doelstellingen. Daarvoor is het leven, en ook mijn leven, me veel te kostbaar.  


Ja, vaak wel! 

Samen werken vind ik gaaf, als ik vooral 80% van mijn tijd en aanpak zelf mag bepalen. Ik ben een vrije vogel. Tikkie eigenzinnig en eigenwijs. Mij krijg je moeilijk in een korset van regels, procedures en verwachtingen. Jawel hoor: een aantal, die recht doen aan Leven, wel. Maar zodra de dingen nutteloos vastgelegd worden, of er acties op een bepaalde manier 'moeten', komt mijn lijf in opstand. En in bijna 30 jaar werken in en met organisaties, zie ik dit bij het gros van de mensen gebeuren. Het 'leven gaat eruit'. En komen ze 's avonds thuis, trekken ze hun andere kloffie aan en vertrekken naar een vereniging, fleuren die mensen weer helemaal op. Hoe kan dat? Welk geheim zit hier achter? 

100-dagen Teamboost

Veel teams blijven steken op het niveau van "egeltjes-samenwerking".

Vaak zijn taken verdeeld op basis van kennis en ervaring, blijft ongewenst gedrag door pruttelen en nemen we genoegen met zo'n 65% van het succespotentieel als team. Een gemiste kans! 

Een echt team heeft leden met werkelijk zelfinzicht. Mensen die hun werkelijke kracht kennen en hun zwakten erkennen. Rolverdeling op basis van onbewuste drijfveren wérkt. 

Als een sportteam in het heetst van de kampioenswedstrijd!


Diep inzicht in individuele talenten en schaduwkanten van alle teamleden is van onschatbare waarde als startpunt voor teamontwikkeling. Het geeft koers, respecteert ieder in zijn eigenheid en maakt de weg vrij voor echte resultaten. Het 100 dagen durende ODC-teamtraject start met een individuele ODC-meting en -terugkoppeling en kent ca. 5 bijeenkomsten. Een concept dat zich bewezen heeft, met maatwerk-invulling voor elk team. 


Onderwerpen zijn o.a.: 

  • Missie en koers 
  • S.W.O.T.-analyse op basis van ODC-teamdrijfveren
  • Strategische speerpunten en pmc's
  • Systemische dynamieken
  • Verdeling van rollen op basis van ODC
  • 360 graden feedbackronde 

Kies voor Maatwerk op niveau.  

Gedachtegoed achter een meting..

Gunther Bernard 

We verkiezen te vergeten wie we zijn en vergeten daarna dat we het zijn vergeten.

Maatje Bon

Achter élke meting, achter elke analyse van talenten, gaat het grote, onpeilbare geheim schuil van wie wij in de kern zijn

Albert Einstein 

Everybody is a genius, but if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it's stupid.

Ontdek je talent als kenniswerker en vergroot je impact exponentieel.