Leiderschap: weten wat mens-zijn is
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.

Leiderschap, of volgerschap? 

Zoveel mensen, zoveel ideeën over leiderschap. Ik heb het liever over de essentie begrijpen van 'mens-zijn' en weten hoe de ander te volgen. Geen dier laat zich leiden immers, als ik haar niet bewijs te vertrouwen te zijn en haar te willen verheffen. 
Voor mensen die hun leidende rol nog zoeken of willen onderzoeken. 
Boegbeelden-coaching 
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.

Kennis-boegbeelden versterken

Maatwerk bewustmaking en versterking van persoonlijke kracht.

Voor kenniswerkers, bèta of anderszins technisch, die zoeken naar manieren van communicatie, houding, sociale afstemming, om hun kennis en ervaring meer impact mee te geven. En meer geluk te ervaren!
Samenwerking als team
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.

Samen werken voor resultaat

Met het gedeelde verlangen als basis, slim samenwerken vanuit rollen, met een strak proces.
Getting teams done: werken met heldere rolverdeling, sprankelend door eigenaarschap, creatief denken, eenvoudig proces en met ieders talenten als basis.
 Sinds 1993

Begeleiding van de werkende mens

2.000+

Echte ontmoetingen

50+

Verschillende organisaties

Mijn werk is geëvalueerd van gedrag- en vaardigheidstrainingen naar meer 'procesbegeleiding' voor professionals.  De eigenheid van het individu is me zo dierbaar geworden dat ik slechts minimaal iets in zijn gedrag wil beïnvloeden. Om toch tot gewenste nieuwe situaties te komen met mensen, doe ik tegenwoordig andere dingen. Ik maak het verlangen groter. Ik empower. Ik ben vraagbaak en supporter. En ja hoor, ook doe ik nog regelmatig iets met communicatie of leidinggevende vaardigheden. Of laat ik mensen die daar werkelijk naar vragen (gevraagd of ongevraagd) stilstaan bij de effecten van hun gedrag. Maar vooral ben ik begeleider van een individueel of groepsproces. 

Uitgevoerde leertrajecten, o.a.

Ontwikkeling Inspirerend Leiderschap (OIL) voor senior management TNO

5 modules + persoonlijke coaching + intervisie over ca. 1 jaar verspreid. Naast competenties op gebied van leidinggeven en communicatie, is stevig gewerkt aan persoonlijke groei van deelnemers (toekomstige boardmembers van de organisatie).

Ontwikkeling Toonaangevende Professionals (OTP) voor 'slimme boegbeelden' o.a. TNO

3 modules + persoonlijke coaching + intervisie over ca. 9 maanden verspreid. Het persoonlijk leiderschap als boegbeeld van een hoog-technisch inhoudelijk vakgebied stond centraal. Hoe breng ik mijn vak begrijpelijk en impactvol over het voetlicht? Hoe ben ik zichtbaar door publicaties, conferenties etc. met behoud van mijn integriteit? Incl. 'verrassende werkvormen'.

Innovatorprogramma voor wetenschappelijk medewerkers

3 modules + persoonlijke coaching + intervisie over ca. 6 maanden verspreid voor toegepaste wetenschappers met een innovatieve taak, en tot ca. 3 jaren werkervaring. Effectieve communicatie, staande blijven in het politieke spel, en EQ-vaardigheden waren centrale thema’s.

Doelgeleid leidinggeven voor ICT managers (div. bedrijven)

2 + 1 dag hands on training van nieuwe vaardigheden, op basis van eigen actuele managementsituaties. Eveneens inzicht in het wezen mens, drijfveren op bewust en onbewust niveau, en aansturing op verschillende competentieniveaus. Zeer actieve training, met acteur Arthur Geesing. Ook deze training wordt zeer goed gewaardeerd. 

Meesterschap in Leiderschap voor technisch leidinggevenden (div. bedrijven)

5 modules met groepsgericht leidinggeven, communicatie, samenwerken, managementgesprekken en persoonlijke groei als thema's. Daartussen persoonlijke coaching naar wens, intervisie, een kick off en slotakkoord waarin deelnemers hun persoonlijke en groepsresultaten presenteren. Hands on, inzicht in persoonlijke drijfveren, vaardigheid in communicatie.  

Conflicthantering binnen een team (Zorg, zakelijke dienstverlening, overheid)

Diverse teams vroegen me conflictsituaties te begeleiden naar een werkbare nieuwe situatie. Altijd maatwerk. Rust, luisteren, systemische dynamiek doorvoelen, persoonlijke leringen.  

Ontwikkeling Inspirerend Leiderschap (OIL) betekende voor mij een blijvende verandering op professioneel en persoonlijk vlak. Kick en Maatje weten je op indringende en eigenzinnige wijze te raken en te stimuleren. Ik denk daar nu, 5 jaar later, nog vaak aan terug in uitdagende werk- of privé-situaties.

Sander Steenbrink ,

Manager Dredging Development Department & Survey at Boskalis

Maatje heeft het vermogen iemand inzicht te geven in de kern van zichzelf. Waar andere coaches niet verder komen dan de normen en waarden schil, begint Maatje pas. Op professionele wijze en met verschillende benaderingen helpt ze je in te zien wie jij werkelijk bent in je zuivere vorm en wat je nodig hebt op jouw pad.


Als Senior MD consultant bij TNO D&V leerde ik BonSpirit kennen. De professionele en creatieve wijze waarop Maatje invulling gaf aan een Senior MD programma maakte het tot een fantastische ontdekkingstocht en samenwerking.

Maatje is daarnaast een integere en warme persoonlijkheid die in staat is om mensen in beweging te krijgen én  in contact te brengen met zichzelf. 

Sussanne Snoeck

HR Interim en Talent Development + MD projects at Snoeck Management Consultancy & Advies

Als Manager HR binnen TNO heb ik deze fantastische en bijzondere vrouw succesvol mogen inzetten op een programma t.b.v. de persoons- en effectiviteitsontwikkeling van senior beta professionals. Niet alleen waren de deelnemers zeer tevreden over het resultaat, maar ook hun leidinggevenden. Meer dan een aanbeveling!

Joep Gloudemans, 

zelfstandig professional